HRVATSKI

Crijevne viroze i dohrana

Crijevne viroze u male djece nisu rijetka pojava no isto tako, uvriježeni tradicionalni načini liječenja unatoč novijim znanstvenim saznanjima koja ih ne podržavaju još se uvijek prakticiraju. Jedna od najvećih zabluda u liječenju akutnog proljeva je “držanje dijete”, odnosno provođenje prehrane koja se svodi na kruh, slane štapiće, dvopek, banane, preprženu (prežganu) juhu, nemasne juhe i čaj. Jedna od tako ekstremnih vrsta prehrane je i BRAT (eng. banana, rice, apple, toast) dijeta, odnosno prehrana koja se najvećim dijelom svodi na škrobne namirnice.

 Takav vid prehrane odavno se više ne preporučuje. Štoviše, dokazano je da izbjegavanje uobičajene uravnotežene prehrane i svođenje prehrane na samo nekoliko vrsta namirnica ne pridonosi smanjenju broja proljevastih stolica, ne skraćuje trajanje proljeva i negativno utječe na prehrambeni status djeteta.

Moderna medicina danas u potpunosti napušta staromodni pristup prehrani tijekom akutnog proljeva i savjetuje se da se djetetu tijekom bolesti u najvećoj mogućoj mjeri nudi uravnotežena i raznolika prehrana. Naime, tijekom infekcije, proljeva i povraćanja, dolazi do promjene crijevne flore i oštećenja crijevne sluznice. Crijevne stanice dobivaju hranjive tvari najvećim dijelom iz hrane koju dijete jede stoga gladovanje i restriktivne dijete usporavaju oporavak tih stanica, ali i organizma u cjelini.

Tijekom crijevne viroze najviše treba paziti na adekvatnu hidraciju djeteta, osobito u dojenčadi i male djece. U dojenčadi koja je isključivo dojena preporučuje se i dalje nastaviti dojiti jer dojenje samo po sebi sprječava daljnji razvoj proljeva, a, ako je potrebno, kao dodatnu tekućinu savjetuje se dati oralnu rehidracijsku otopinu.

U djece kod koje je počelo uvođenje dohrane savjetuje se nastaviti davati namirnice koje su uvedene u dohranu te uvesti oralnu rehidracijsku otopinu kao dodatnu tekućinu. Prekid dohrane, odnosno nedavanje raznovrsne hrane može dovesti do pothranjenosti i time veće podložnosti novim infekcijama. Uravnotežena prehrana u dojenčadi kod koje je uvedena dohrana povezuje se s kraćim trajanjem proljeva, a dodavanje manjih količina visokokvalitetnih masti (hladno prešana biljna ulja, maslac i svinjska mast) u pojedine obroke pridonijet će energijskom i nutritivnom unosu kod bolesnoga djeteta.

Tijekom crijevne viroze djeca često imaju slabiji apetit. Zbog toga se savjetuje nuditi im manje obroke više puta na dan, otprilike svaka dva do tri sata. Savjetuje se izbjegavati gotove slatke napitke, poput sokova, gaziranih napitaka, voćnih sokova i zaslađenih čajeva jer napici koji sadrže šećere (poput saharoze, fruktoze i sorbitola) povećavaju koncentraciju vode u crijevu, a time i proljev.  

NEMOJTE:

  • smanjivati unosa hrane u djece i provođenje restrikcijske
  • prestati dojiti i/ili dohranjivati dijete te mijenjati dojenačke mliječne pripravke nekim drugim pripravcima;
  • nuditi djetetu slatke i zaslađene napitke, slatkiše, čokoladu i deserte

SVAKAKO POKUŠAJTE:

  • provoditi pravilnu rehidraciju djeteta
  • provoditi uravnoteženu i raznoliku prehranu;
  • dati djetetu više manjih obroka na dan;
  • nastaviti dojiti i davati djetetu namirnice koje su mu već uvedene u dohranu