HRVATSKI

Kalendar dohrane -vodič, a ne zakon!

Kalendar dohrane – vodič, a ne zakon!

govori nam nekoliko bitnih stvari:

  1. navodi mlijeko koje je najbolje za dojenče:  a to je, naravno, majčino mlijeko! No, u koliko ni majka ni dijete nemaju sreće dojiti, najbolja i jedina adekvatna zamjena majčinom mlijeku je adaptirani dojenački mliječni pripravak.

    NAPOMENA: adaptirani dojenački mliječni pripravak je u osnovi KRAVLJE mlijeko (u prahu) kojemu je kemijski sastav djelomično promijenjen na način da bude što je moguće sličnije sastavu majčinog mlijeka. Kravlje mlijeko, bilo da je domaće ili kupovno (homogenizirano/pasterizirano/sterilizirano) ne preporuča se davati djetetu sve do navršene 1. godine života, odnosno kravlje mlijeko ne smije biti djetetov glavni mliječni napitak, već samo dodatak mliječnim kašicama (kojima je baza adaptirano dojenačko mlijeko). Nutricionistički gledano, mliječni proizvodi poput jogurta, kefira, acidofila, kiselog mlijeka, maslaca, i svježeg sira te skute nutritivno su bogatiji i prikladniji za dohranu te se mogu se djetetu uvesti već u dobi 6 ili 7 mjeseci, najbolje kao dio obroka.

  2. navodi i vrlo važne masnoće kojih se majke često “boje” i kojima djetetova prehrana često oskudijeva. Sad ćemo vas upoznati s jednom važnom značajkom dojenačke prehrane, odnosno prehrane djece do njihove druge godine: njihova prehrana treba biti punomasna, tj. treba sadržavati čak 40% ukupnih kcal porijeklom iz visokokvalitetnih masnoća (za usporedbu: odraslima je dovoljno 25 do 30 % masti u prehrani). Zato, ne uskraćujete djeci masnoće, one su vrlo važne – kako za rast, tako i za razvoj…

    NAPOMENA: budući da se djeci masnoće najčešće dodaju u gotove kašice, najbolje je koristiti hladno prešana biljna ulja – maslinovo, ulje uljane repice, suncokretovo i laneno te kokosov maslac i maslac od mlijeka.

  3. u stupcu 6. mjeseca djetetova života, kalendar navodi MESO! Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12. Budući da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci sastavom: meso ili riba ili jaja/povrće/krumpir ili žitarice, ne miješaju s mlijekom i/ili mliječnim prerađevinama.

  4. voće i povrće se preporuča dobro oprati i u prvim danima dohrane, prokuhati. Dva su razloga kuhanja: 1. dezinfekcija – uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na i u voću i povrću te 2. povećavanje probavljivosti – djelomična razgradnja teže probavljivih hranjivih tvari. Isto se odnosi i na mahunarke koje kalendar navodi uvoditi poslije 10. mjeseca starosti djeteta.

    NAPOMENA: voće i povrće nešto su teže probavljivosti zbog relativno visokog udjela dijetalnih vlakana, osobito onih topivih u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vašeg djeteta. Mahunarke, s druge strane, sadrže visok udio dijetalnih vlakana koja su netopiva u vodi (opna graška, graha, mahune i dr.) koje mogu poboljšati probavu dojenčadi koje imaju tvrđu stolicu, ali neke i napuhnuti zbog čega će imati nešto više vjetrova, a možda i osjećaj nelagode.

Konačno, kalendar dohrane možete prilagoditi svojim naklonostima i tempu svoga djeteta, no savjetujem da uvijek imate na umu ove glavne smjernice!!!